Uniunea Nationala a Restauratorilor de Monumente Istorice

RESTAURĂRI EXECUTATE DE SC MANISA CONSTRUCT SRL

"De domnul Niels Auner trebuie avut grijă pentru că el însuşi este un 'monument' şi l-am putea numi maestru în domeniul restaurării monumentelor de lemn. Toată lumea recunoaşte în ţara asta că specialistul numărul unu al monumentelor de lemn este arhitectul Auner", a afirmat Vasile Pop. Membru în comitetul executiv al Uniunii Naţionale a Restauratorilor de Monumente Istorice şi a Asociaţiei europene a antreprizelor de restaurare a monumentelor istorice, Niel Auner este expert al Ministerului Culturii în domeniul restaurării monumentelor istorice, fiind decorat cu Ordinul Meritul Cultural în grad de ofiţer.

Are în portofoliu lucrări de restaurare la monumente istorice, clădiri de zid: ansamblul Mănăstirii Văcăreşti - Bucureşti, biserica palatului Mogoşoaia, biserica Mănăstirii Snagov, Biserica Doamnei din Bucureşti; lucrări de sistematizare şi strămutare de monumente în ansambluri etnografice în aer liber în muzeele în aer liber din Sighetu Marmaţiei, Oaş, Vâlcea, Bucureşti şi proiecte de restaurare a a peste 100 de biserici din lemn în majoritatea zonelor etnografice, respectiv în judeţele Sălaj, Maramureş, Bistriţa-Năsăud, Cluj, Suceava, Dâmboviţa, Vrancea, Hunedoara, Alba, Harghita şi Mureş. Arhitectul Niel Auner şi-a adus o contribuţie importantă şi la lucrările din domeniul restaurării monumentelor cum ar fi "Manual privind tehnologia restaurării monumentelor de lemn" şi "Ghid privind costurile şi consumurile de resurse în activitatea de restaurare a monumentelor de lemn".

Biserica de lemn din Șurdești, greco-catolică, dedicată Sfinților Arhangheli, a fost construită în 1721 de meșterul țățărman Ion Macarie. Biserica se distinge prin dimensiunile impresionante ale turnului ridicat peste intrare. Înălțimea turnului fiind de 54 m , iar înălţimea totală este aproximată la 72 m, ceea ce o așează printre cele mai înalte construcții sacrale de lemn din Europa și din lume.


NIELS AUNER, ARHITECTUL CE A CONTRIBUIT ÎN 40 DE ANI LA RESTAURAREA A PESTE 100 DE BISERICI DE LEMN

Cu peste 100 de biserici de lemn, monumente istorice, la care a contribuit cu proiecte de restaurare în ultimele patru decenii, arhitectul Niels Auner este el însuşi un "monument", aşa cum sugestiv îl numea unul dintre meşterii cu care a lucrat de-a lungul timpului. Ajuns aproape de sfârşitul de carieră, arhitectul ce a pus bazele normelor privind restaurarea monumentelor de lemn se întreabă cine îl va urma în acest domeniu în care meseria nu se învaţă la şcoală, ci pe şantierele de restaurare. Nu în ultimul rând, Niels Auner crede că biserica ar trebui să se implice mai mult în repararea şi restaurarea bisericilor de lemn, în detrimentul "monştrilor" de beton ce au apărut în întreaga ţară.
Niel Auner a obţinut diploma de arhitect în 1970, la Institutul de arhitectură "Ion Mincu" Bucureşti, prima sa lucrare importantă fiind, în 1973, mutarea bisericii de lemn de la Onceşti în Muzeul Satului de la Sighet ... ( Citiţi tot articolul la EuroUrbanism )

BISERICI VECHI DIN LEMN RESTAURATE ÎN DECURSUL A PATRU DECENII, SURPRINSE ÎNTR-UN ALBUM LANSAT ÎN BAIA MARE
Autor articol: Gabriela Kuhajda (emaramures.ro, 17.04.2014)

Povestea a o sută de biserici româneşti vechi din lemn care au fost restaurate de-a lungul a patru decenii poate fi gasită în paginile unui volum lansat la Biblioteca Judeţeană „Petre Dulfu” din Baia Mare. Albumul cuprinde lăcaşuri de cult din Maramureş, Sălaj sau Bihor, fiind semnat de arhitectul Niels Auner, cel care a coordonat lucrările de restaurare. Proiectantul atrage atenţia că acestea sunt doar o mica parte din monumentele de patrimoniu ale României care au necesitat lucrări de restaurare, multe alte sute riscând să se degradeze din lipsă de fonduri. 

Volumul „100 biserici restaurate 1972 – 2012” a fost lansat în cursul zilei de 16 aprilie 2014, la Zalau şi apoi în Baia Mare. Acesta cuprinde schiţe, planuri de lucru sau detalii restaurate, dar şi imagini cu lăcaşurile de cult finanţate pentru a fi recondiţionate. Chiar dacă a reuşit să readucă stralucirea la numeroase biserici foarte vechi din ţară, arhitectul Niels Auner are o mare dezamagire, şi anume aceea că multe altele vor continua să se degradeze. 

„Acest album conţine cam cea mai mare parte a bisericilor de lemn pe care le-am restaurat in ultimii 40 de ani. Aici sunt 100 în acest album, majoritatea din Salaj, Maramureş, Bihor şi Dâmboviţa. Mai sunt foarte multe biserici care ar mai trebui restaurate, aici în Maramureş avem încă cel putin 50 care ar mai trebui, în Salaj încă vreo 40 cel puţin. În general în ţară sunt cam 2.000, din astea eu am apucat să restaurez vreo 120, contemporan cu mine au mai fost înca vreo 30 – 40 restaurate, de restul se va alege praful dacă nu se gaseşte cineva să le finanteze”, a atras atenţia arhitectul Niels Auner. 

Restaurarea bisericilor vechi din lemn a reprezentat cea mai mare provocare pentru arhitect, în condiţiile în care nu a fost o muncă uşoara. Rezultatele obţinute de echipa de restauratori i-au dat însă curaj pentru a continua acest demers. Specialistul susţine că bisericile vechi trebuie apreciate la justa lor valoare, indiferent de cultul caruia aparţin, pentru ca ele sunt o emblemă a culturii tradiţionale româneşti. 

„Este vital pentru naţia asta să mai păstreze un drapel, că ăsta este drapelul nostru. Noi nu avem alte elemente care să fie numai ale noastre. Biserici de zid a cladit toată Europa, toată omenirea, dar biserici de lemn ca ale noastre nu a mai facut nimeni şi chiar dacă se mai găsesc şi în Ucraina şi în ţările ortodoxe, nu sunt de frumuseţea alor noastre. Deci trebuie neapărat şi mestesugul păstrat şi trebuie din nou revitalizată dragostea pentru monumente”, a mai aratat Niels Auner. 

Lansarea cărţii a fost organizata de Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Maramureş şi Centrul de Cultură şi Artă al Judeţului Sălaj. Cartea poate fi achizitionata de la sediul celor doua institutii de cultura, avand preţul de 32 de lei.

Distinsul domn arhitect NIELS AUNER, cel care a coordonat lucrările de restaurare a peste 120 de biserici de lemn, este Expert atestat MCC şi membru în Consiliul Director Naţional al UNRMI.

 

 

Prima pagină | Contact UNRMI | Contact Membri | Uniunea Naţională a Restauratorilor de Monumente Istorice | ©UNRMI | Link Mark Soft IT Service